نماز
یکی از مهمترین نیروهای کنترل کننده، نماز و راز و نیاز و اظهار عبودیت به درگاه خداوند است که در دین اسلام و از نظر قرآن، جایگاه ویژهای را داراست. قرآن کریم با صراحت تمام، نماز را عامل بازدارندهی انسان از گناه و خطا می داند و میفرماید:
و اقم الصلوة ان الصلوة تنهی عن الفحشاء و المنکر....[1].
«و نماز را بر پادار، که نماز (انسان را) از زشتیها و گناه باز میدارد...».
امام صادق علیهالسلام میفرمایند: هر کس دوست دارد که بداند نمازش پذیرفته شده یا نه، باید بنگرد که نمازش او را تا چه حد از زشتیها و بدیها باز داشته است پس به همان مقدار از او قبول شده است.[2].
یعنی همان گونه که عقل و سایر عواملی که تاکنون برشمردیم- در جای خود- از عواملی هستند که آدمی و به خصوص جوانان را از کارهای زشت و ناپسند و خلاف شأن یک انسان باز میدارند، نماز هم در مرتبهای بسیار بالاتر، از ارتکاب کارهای بد و ورود به صحنههای گناه جلوگیری میکند.
حضرت علی علیهالسلام میفرمایند: نماز قلعه محکمی در برابر حملهها و غلبههای شیطان است.[3].
نماز، چراغ هدایت
در شرع مقدس اسلام نیز، نماز از همهی اعمال افضل است و شما چیزی واجبتر، لازمتر و با اهمیتتر از نماز در اسلام پیدا نمیکنید. لذا اول چیزی که در فروع دین شمرده میشود، نماز است. یعنی نماز، مقدم بر همهی واجبات، حتی بر جهاد و تولی و تبری است و یک مسلمان در پنج نوبت، در اقامهی نمازهای یومیه، آن را به عنوان رستگاری و به عنوان بهترین اعمال اعلام میدارد.
شما جوانان عزیز اگر بخواهید به درجات بالا و به رستگاری و به فرموده خداوند متعال به مقام محمود برسید، باید به نماز، مخصوصا نماز اول وقت و به ویژه نماز شب، بسیار اهمیت بدهید تا به این مقامی که همهی انسانها به داشتن آن غبطه میخورند و موجب وجاهت و سربلندی دنیا و آخرت است نایل گردید.
و من اللیل فتهجد به نافلة لک، عسی ان یبعثک ربک مقاما محمودا.[1].
«و پاسی از شب را (از خواب برخیز و) قرآن (و نماز) بخوان! این یک وظیفه اضافی برای توست، امید است پروردگارت تو را به مقامی در خور ستایش برانگیزد».
پیامبر اکرم میفرمایند: نماز نور مؤمنان است و نوری است که از جانب خدای بزرگ بر آنها نازل میگردد.[2].
علاوه بر این، اگر کسی نشاط زندگی و ارادهی قوی میخواهد و مایل است که در
بن بستها خداوند به فریادش برسد و به عبارت زیبا و کامل قرآنی، او را هدایت کند، باید نماز را آن هم به شکل خوب و صحیح سرلوحه زندگی خود قرار دهد. قرآن، کسانی را هدایت میکند که متقی باشند و اقامهی نماز کنند.
ذلک الکتاب لا ریب فیه هدی للمتقین الذین یومنون بالغیب و یقیمون الصلوة...[3].
«آن کتاب با عظمتی است که شک در آن راه اندازد و مایه هدایت پرهیزکاران است. (پرهیزکاران) کسانی هستند که به غیب ایمان میآورند و نماز را بر پا میدارند...».
1-سوره اسراء/ 79. 2-جامع احادیث الشیعه/ 6 و4. 3-سوره بقره/ 2 و 3