یکی از روستاهای گلپایگان, روستای سعیدآباد است. یکی از سادات این روستا سید حسین موسوی گلپایگانی است. سید حسین موسوی گلپایگانی در سال 1305 هجری قمری چشم از جهان فرو بست. (الآن 1424 هجری قمری است. ایشان یکصدو نوزده سال پیش وفات کرده اند) در سال 1295 هجری قمری در روستای سعید آباد برای سید حسین موسوی گلپایگانی پسری به دنیا آمد که سید جمال الدین نامیده شد. (یکصد و بیست و نه سال پیش) سید جمال الدین نه ساله بود که پدرش از دنیا رفت و در ده سالگی شروع به درس خواندن کرد. در سال 1311 هجری قمری در 16 سالگی برای ادامه تحصیل به اصفهان رفت و دوره سطح را در اصفهان به پایان رساند.

سید جمال الدین گلپایگانی در سال 1319 هجری قمری و در 23 سالگی برای ادامه تحصیل به نجف رفت. (یکصد و پنج سال پیش) در نجف به درس حضرات آیات حاج علی محمد نجف آبادی, سید محمد کاظم یزدی صاحب عروه, آخوند خراسانی صاحب کفایه و آقا رضا همدانی رفت. در این سالها بود که سید جمال توسط آیةالله حاج علی محمد نجف آبادی, به خدمت سید احمد کربلائی رسید و به دست او مراتب عالی عرفانی را پیمود. سید احمد کربلائی از شاگردان برجسته عارف کامل حاج ملاحسینقلی همدانی بود.

سید جمال الدین از محضر درس آیةالله میرزا محمد حسین نائینی و آیةالله میرزا محمد تقی شیرازی هم استفاده کرد. در حدود سی سال در خدمت آیة الله نائینی بود و از مشاورین او بشمار می رفت. آیةالله سید جمال الدین موسوی گلپایگانی مراحل علمی و عملی را یکی پس از دیگری طی کرد و یکی از مراجع بزرگ حوزه علمیه نجف شد. آیةالله بروجردی در برخی درسها با سید جمال هم درس و هم مباحثه بود و با هم دوست بودند و آیةالله بروجردی ایشان را اعلم علمای نجف معرفی کردند.

در سال 1341 هجری قمری (83 سال پیش) در پی حوادثی که در عراق پیش آمد, آیةالله نائینی, آیةالله اصفهانی و آیةالله سید جمال الدین گلپایگانی به ایران تبعید شدند و در سال 1342 دوباره به عراق بازگشتند.

آیةالله العظمی سید جمال الدین موسوی گلپایگانی در سال 1377 هجری قمری (47 سال پیش) وفات یافتند.

از ایشان چهار پسر و چند دختر به یادگار مانده اند. پسران عبارتند از: آیةالله سید احمد موسوی گلپایگانی, آیةالله سید علی گلپایگانی, آیةالله سید محمد جمال گلپایگانی و حاج سید حسن موسوی گلپایگانی که ساکن تهران است.(1)

برای آگاهی بیشتر می توانید به این کتابها مراجعه کنید:

اعیان الشیعه, اعلام الشیعه, نقباء البشر, معجم رجال الفکر و الادب و گنجینه دانشمندان.

 

پی نوشت:

1. شرح حال دانشمندان گلپایگان, ج 1, ص 239 به بعد, چاپ سال 1381.